top of page
  • Foto van schrijverchristanoteboom

Milan wil reizen

‘Waarom wil je later de wereld over reizen?’ Mijn vraag blijft in de lucht hangen. De jongen tegenover me houdt zijn ogen op zijn handen gericht en drukt met witte lijmvingers nog een extra knoop op zijn werkje. Ondanks zijn donkere krullen en prachtige blauwe ogen wordt Milan door sommige klasgenootjes gemeden, omdat hij zo hard kan zijn en pestgedrag vertoont. Zelf moet ik bij de creatieve middag alle pedagogische zeilen bijzetten om zijn negativiteit om te buigen tot iets positiefs.'Ik ga later de wereld over reizen'

Ondanks zijn negatieve houding doet hij echt zijn best op zijn werkjes en geniet hij er zichtbaar van – hoewel hij dit nooit toe zal geven. Ergens tijdens de tweede knutselmiddag zegt hij ineens: ‘Ik ga later de hele wereld over reizen.’ Ik zie een kans om positief contact te maken en vraag wat hem daar dan zo in aantrekt. Zonder me aan te kijken, zegt hij: ‘Dan ga ik iedereen pijn doen die iets tegen mij gedaan heeft.’


"Wat heeft deze negenjarige jongen meegemaakt, dat hij zo’n harde houding aangenomen heeft?"

Knokken om gezien te worden Die uitspraak raakt me. Wat heeft deze negenjarige jongen meegemaakt, dat hij zo’n harde houding aangenomen heeft? Zijn onverwachte openheid geeft een goede aanleiding om te praten over elkaar pijn doen en hoe dat voelt. Het lijkt hem niets uit te maken als anderen pijn hebben door zijn gedrag; toch heb ik wel het idee dat hij nadenkt over wat ik zeg. Ik besluit het voor nu zo te laten.


Het verhaal van Milan is één van de vele verhalen die we zien en horen. Meer dan één op de zeven kinderen in onze regio groeit op in armoede. De kansenongelijkheid die er eeuwenlang geweest is, zorgt voor een harde sfeer onder sommige groepen. Je merkt aan kinderen dat ze bang zijn om achtergesteld te worden; ze knokken ervoor om gezien en gehoord te worden.


"Jezus kijkt niet naar zijn harde buitenkant, maar ziet het kleine hartje dat hij daarmee probeert te beschermen"

Ogen van de Heere Jezus In ons werk proberen we met de ogen van de Heere Jezus te kijken naar de mensen die we ontmoeten. Hoewel Milan (niet zijn echte naam) ook het leven van onze jongste flink zuur heeft gemaakt, weet ik dat onze Heere van hem houdt. Juist hij heeft het nodig om de liefde van Jezus te leren kennen. Jezus kijkt niet in de eerste plaats naar zijn harde buitenkant, maar ziet het kleine hartje dat hij daarmee probeert te beschermen. Door alles heen probeer ik Milan ook lief te hebben namens mijn Heere, die ervoor koos om de gekwetstheid en zonden van Milan en zoveel andere kinderen op Zich te nemen, en – ook voor hen – door diep lijden heen te gaan. Mijn gebed is daarom ook steeds: ‘Heere, geef dat ik vandaag een zegen mag zijn voor de kinderen die ik ontmoet. Dat ze door mij heen zullen voelen dat U van hen houdt.’


"Wie weet reist Milan inderdaad ooit de wereld over… "

Zien en ervaren wie Jezus is Komende zomer staat een Vakantie Bijbel Club op de planning. Wat zou het geweldig zijn als Milan daarheen gaat en zal horen, zien en ervaren wie Jezus is! Want… alleen Jezus kan met Zijn onvoorwaardelijke liefde tot hem doordringen en zijn bittere negativiteit van binnenuit veranderen in iets moois.


Wie weet reist Milan inderdaad ooit de wereld over… niet om mensen pijn te doen, maar om te getuigen hoe zijn leven veranderd is toen hij Jezus leerde kennen!

731 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

3 Comments


bramluteijn
May 29, 2023

1mensenleven is al zooo belangrijk . . . en is het waard om Gods liefde te ontvangen ; en hoe eerder hoe beter.Laat Gods liefde maar door jullie, en ons ,dor stromen


Like

Unknown member
May 22, 2023

Mooi werk. Alleen gehoord worden en erkenning van de pijn zal al veel betekenen voor Milan!

Like

dinekevanderwilt
dinekevanderwilt
May 22, 2023

Wauw! Wat een mooie taak om in jullie omgeving voor veel ‘Milans’ tot een zegen te (gaan) zijn.

Ik 🙏🏼 om bergen liefde en geduld voor en met deze kinderen.

Like
bottom of page